Chodské speciality

8.1.2023   5 minut čtení

V okolí Domažlic, v jihozápadních Čechách, se rozprostírá historické území Chodsko, proslavené svérázným folklórem. Pestře malovaná keramika, kvalitní kanafas, nebo paličkované krajky. K tomu tradice hrdých Chodů, za jejichž práva s vrchností bojoval Jan Sladký Kozina.

Chodsko si však také zachovalo unikátní pokrmy, které na Domažlicku můžete ochutnat dodnes. Tyto krajové speciality mají leckdy krásná zvukomalebná jména, pod nimiž si však Češi, žijící v jiných regionech země, jen sotva vybaví konkrétní jídlo. Pojďme si některé z nich představit!

Máčedlo

Populární pokrm v Postřekově, typické chodské vesnici! V podstatě se jedná o prorostlejší vepřové maso, pomalu pečené na cibuli v troubě. K hotovému máčedlu se přihazovaly chlupaté knedlíky, které se obalily ve vypečeném tuku hezky ze všech stran. Při servírování nesmělo chybět dušené kysané zelí. Další názvy pro tento pokrm jsou mácička nebo cáračka.

Vohejbáky

Bramborám se v hornatém kraji nedaleko Českého lesa dařilo. I proto se dříve v chodských domácnostech z brambor hojně vařilo. Ke klasickým pokrmům z brambor patřily vohejbáky, které Česko zná pod názvem bramboráky. Bramborákům se zde říká také monzeble nebo dřevěné lívance.

Bramborový bác

Další bramborová specialita je slaná buchta s nastrouhanou bramborou, pečená na plechu. Říká se jí bác nebo báč, někdy také bacán. Receptů na bác je vícero; někde dělávali jednoduché těsto, jinde přidávali utřený česnek nebo dokonce vyškvařenou slaninu. Občas se povrch báce před pečením posypal mákem. Bramborový bác sloužil jako chutná příloha k hlavním jídlům, zejména omáčkám.

Merenda

Sladká omáčka ze sušených švestek, ochucená voňavým hřebíčkem a troškou mleté skořice. Ke švestkové merendě, zahuštěné mlékem a moukou, se přikusovaly lívance, vdolky, nebo bác.

Vandrovník

Vandrovník je velikánský, bohatě zdobený svatební koláč, který chodská nevěsta pekla jako dar pro svého ženicha. Doprostřed nastávající ženuška položila větvičku myrty a kytičku z máslových růžiček. V koláči bývaly schované malé dřevěné pantoflíčky, které ženich musel najít, aby v manželském svazku nebyl pod pantoflem.

Chodské koláče

Patrně nejznámější pokrm, spojený s chodským krajem. Chodský koláč je pojem, který svým věhlasem daleko přesahuje hranice regionu! Charakterizuje ho bohaté zdobení, neboli merhování, a to povidlovou, tvarohovou a makovou náplní. Právě vzory na koláčích jsou chloubou chodských hospodyněk. Nejlépe vypadají koláče zdobené do geometrických tvarů, stačí obyčejné řádky, které se pokladou plátky mandlí nebo rozinkami.

Kdy zavítat na Chodsko?

Pokud si chcete užít z regionu co nejvíce, vyražte do Domažlic v srpnu. Každý rok se zde na náměstí konají Chodské slavnosti, kde můžete ochutnat nepřeberné množství krajových specialit na jednom místě!




Nové články

Vyhledávač hotelů

Booking.com


Štítky